Brandhout afdekken met een afdekzeil

Buiten is het donker en guur. De regen tikt tegen het raam en we kruipen weer allemaal gezellig samen rond de houtkachel. Wilt u optimaal van de warmte en sfeer van uw kachel genieten? Dan is het belangrijk dat het brandhout goed droog is. Kies daarom voor maximale bescherming met een afdekzeil voor hout. Zo houdt u het hele jaar door uw houtvoorraad droog, waardoor u in het najaar kunt genieten van een knapperend vuurtje.

 • Xstrong brandhout afdekzeil Allround 120 1.5x6 groen

  Xstrong afdekzeil 1,5 x 6 allround 120 groen

  18,68 15,44 excl. BTW

 • Afdekzeil - IBC - container - groen - brandhout

  Xstrong IBC container afdekzeil/hoes Allround 120 groen

  9,95 8,22 excl. BTW

 • Xstrong Pro 200 Afdekzeil Groen

  Xstrong afdekzeil 4×6 pro 200 groen

  60,98 50,40 excl. BTW

 • Afdekzeil van 2x6 met een gewicht van 240 gram per vierkante meter

  Afdekzeil 2×6 meter

  30,00 24,79 excl. BTW

Goed hout is droog hout

Heeft u een prachtige houtkachel thuis? Dan heeft u waarschijnlijk ook een flinke voorraad brandhout naast het schuurtje of onder de overkapping liggen. Of u nu net een stapel brandhout op de kop hebt getikt of dat zelf druk met een bijl in de weer bent geweest, maakt niet uit. Wat belangrijk is, is dat u de houtvoorraad de optimale omstandigheden biedt om te drogen. Want hout dat vochtig is, zal nooit mooi branden en dat is eeuwig zonde.

De kunst van hout drogen

Het drooghouden van een stapel hout klinkt heel eenvoudig, maar in de praktijk blijkt dit vaak een behoorlijke uitdaging. Als het gaat om het drogen van brandhout is met name het gebrek aan ruimte vaak een probleem. Veel mensen met een houtkachel kiezen ervoor om het hout buiten op te slaan. Bekende opslagplaatsen zijn onder een overkapping, onder een veranda of in een schuurtje. Allemaal plekken die gevoelig zijn voor vocht. Gelukkig kan het beschermen van hout tegen vocht ook sneller en efficiënter.

Het belang van droog brandhout

Voor een warm knapperig vuurtje zijn drie dingen nodig: zuurstof, hitte en brandstof. Als een van de drie elementen niet klopt, dan zal er nooit een ontbranding ontstaan. Helaas schenken mensen met een kachel of open haard vaak te weinig moeite aan het laatste element: de brandstof. Het hout dat u kiest voor de kachel bepaalt de beleving van een vuurtje stoken. Elke houtsoort geeft een andere hoeveelheid warmte en vormt een andere vlam. Welk hout u ook gebruikt, zorg er altijd voor dat het goed droog is voordat u gaat stoken.

Voorkom vocht bij brandhout

Hout opslaan onder een overkapping, onder een veranda of in een schuurtje lijkt op het eerste gezicht de perfecte manier om hout te drogen. Toch zijn deze plekken vaak niet 100% waterdicht. Dit geldt dubbel voor bosrijke gebieden, waar de luchtvochtigheid doorgaans erg hoog is. De kans dat er vocht bij het hout komt is vrij reëel. Met name bij open constructies zoals bij een veranda of een overkapping. In het geval van een schuurtje kan het zijn dat het dak niet voldoende waterdicht is. Bij flinke regenval druppelt het water door het dak, op het brandhout.

Vaak wordt er met het stapelen van brandhout onvoldoende rekening gehouden met de veranderende windrichting en de flinke regenbuien die over ons land trekken. Na een jaar “drogen” blijkt uw houtvoorraad kletsnat, beschimmeld en vol groene aanslag. Kortom, onbruikbaar voor de openhaard.

Gelukkig hebben we bij allesafdekken.nl de oplossing.

Afdekzeil om brandhout mee af te dekken tegen vocht

Voor dat we verder gaan. Wie zijn wij?

Mijn naam is Marc Zantingh, eigenaar van Allesafdekken.nl en Zantingh Rietdekkers B.V. Met ons Rietdekkers bedrijf zijn wij zelf ook eindgebruiker van dekzeilen en afdek vliezen. Vanuit de praktijk kennen wij zeer goed de voor en nadelen van de verschillende dekzeilen die er op de markt zijn. Deze ervaring willen we met u delen door kwalitatief goede afdek materiaal te bieden.

marc zantingh

Afdekzeil voor brandhout

Wilt u extra bescherming voor uw openhaardhout? Kies dan voor maximale bescherming met een sterk en waterdicht afdekzeil. Zo kunt u bijvoorbeeld het zeil op de grond leggen, om hier vervolgens het hout op te stapelen. Met een waterdichte onderlaag is de stapel hout optimaal beschermd. U voorkomt hiermee dat er vocht, via de grond, bij het hout terecht kan komen. Bent u op zoek naar het perfecte afdekzeil als onderlaag voor uw brandhout? Dan is ons afdekzeil 1,5x6m voor brandhout de perfecte keuze. Deze is niet alleen enorm stevig en slijtvast, maar ook nog eens waterdicht. Kortom, de perfecte basis voor een droge stapel brandhout.

Kuub brandhout drogen

Wanneer u brandhout in een krat droogt dan is dit een eenvoudige manier om snel een kuub hout te drogen. Deze is rondom open, zodat de wind er goed doorheen kan stromen. Daarnaast hoeft u zich met een ijzeren of houten krat geen zorgen te maken over vocht van onderaf. Het enige waar u voor moet zorgen is dat het hout van boven en opzij goed beschermd is tegen neerslag. Hiervoor zijn onze IBC afdekzeilen ideaal. Deze span je snel en eenvoudig over je krat brandhout, waardoor je direct een waterdichte toplaag die optimaal beschermt tegen neerslag.

Onze afdekzeilen zijn de perfecte manier om regen, sneeuw, hagel en vocht weg te houden bij het hout. Voorkom wel dat u de houtstapel helemaal inpakt met afdekzeilen. Naast een droge opslag is het ook belangrijk dat het hout kan luchten. Door het hout goed door te laten waaien kan het optimaal drogen. Probeer hierin een goede balans in te vinden. Zo krijgt u optimaal gedroogd hout.

afdekzeil brandhout om te drogen

Bescherming tegen weer en wind

Brandhout drogen doet u niet zomaar even. Om het optimale vochtgehalte van 8 tot 12% te behalen, moet hout voor een lange tijd droog en vatbaar voor de wind liggen. Met onze afdekzeilen weet u zeker dat het hout goed beschermd is tegen neerslag en vocht. Daarnaast zijn onze afdekzeilen speciaal ontworpen voor de meest extreme omstandigheden. Harde wind en stevige regenbuien vormen geen enkel probleem. Waar de meeste afdekzeilen al snel beginnen te lekken of te scheuren, trotseren onze gewapende en waterdichte afdekzeilen zonder problemen alle uitdagingen.

Zoekt u een dekzeil voor brandhout?

Gebruikt u al langere tijd afdekzeilen om brandhout te laten drogen? Dan kent u vast de frustraties van de standaard dunne ”bouwmarkt afdekzeilen”. Ze scheuren al snel en na verloop van tijd dringt vocht moeiteloos door. Het weefsel waarmee de bekende oranje/blauwe/groene dekzeilen gemaakt zijn, slaan bij langdurige regen en veel wind al snel vocht door, waardoor het brandhout niet droog blijft.

Allesafdekken.nl is een onderdeel van Zanting Rietdekkers. Wij kennen het belang van stevige, waterdichte dekzeilen. Jarenlange ervaring en de harde lessen van de praktijk hebben ons geleerd wat wel en niet werkt voor een afdekzeil. Het resultaat? Onze eigen uitgebreide lijn Xstrong afdekzeilen. Maximale bescherming voor alle omstandigheden.

Zoekt u een sterk, doorzichtig en gewapend afdekzeil in verschillende afmetingen? Dan kunnen wij helpen!